Uimarin ohjeet

Seurasaaren uimalan alueen omistaa Helsingin kaupunki, jolta yhdistys vuokraa tilat talvikaudeksi. Kesäisin toiminnasta vastaa liikuntavirasto.

Turvallisuusasiat

Pukuhuoneissa on ensiapulaukut pikkunirhamien hoitoon. Siellä on myös hälytysohjeet, mikäli paikalle tarvitaan ulkopuolista apua. Pelastusrenkaita alueella on kaksi, toinen niistä avannon lähettyvillä. Sekä naisten että miesten puolella on muovisaavissa hiekoitushiekkaa. Levitä sitä, jos tuntuu olevan liukasta. Varo kulkiessasi kallioilla, niin kuivilla kuin veden pinnan alla olevillakin. Ne saattavat olla petollisen liukkaita.  Alla on linkki Turvallisuusasiakirjaan.

Seurasaaren_Uimarit_ry_turvakirja_2023.pdf

Riskianalyysi-2022.pdf

Yleisiä käytännön ohjeita

Alueella on pukuhuoneet ja WC:t sekä miehille että naisille. Suojeltu pukuhuonerakennus on alun perin tehty vain kesäkäyttöön, eikä sen lämmöneristystä voi parantaa, joten lämpötila ei välttämättä ole \'kylpylätasoa\" kaikkien mielestä. Muista pitää pukukopin väliovi kiinni ettei lämpö karkaa. WC:n avaimet ovat pukukoppien ilmoitustauluilla. WC:ssä on paperia, mutta kukin käyttää omaa pyyhettään käsien kuivaamiseen. WC:n väliovet on hyvä jättää auki, jotta ilma kiertää.

Emme osta siivous-, hiekoitus- tai lumenluontipalveluita. Hoidamme ne työt omatoimisesti silloin, kun itse kullekin sopii ja tarvetta on. Kaupungin roskalaatikko on alueen ulkopuolella ovemme kohdalla, sinne on lähtiessä helppo viedä roskat mennessään. Pukukoppien ja alueen siisteys on kaikkien vastuulla. 

Avanto on naisten puolella. Useimmat uivat ilman uimapukua, joten olethan huomaavainen. On muistettava, että väliportti on pidettävä auki avantouintikaudella. Väliporttia ei voi avata miesten puolelta ja siksi sitä ei saa lukita naisten puolelta avantouintikaudella että miehetkin pääsevät uimaan.

Laiturin portaissa on lämpölevyt ja pulputtaja pitää avannon auki. Pulputtaja tulee sammuttaa uinnin ajaksi katkaisimesta, joka on aidassa olevan sähkökaapin kyljessä. Pulputtaja käynnistyy itsestään n. 5 min. kuluttua. Jokaisen uudelleen painamisen jälkeen alkaa uusi 5 min seisonta-aika, vaikkei pulputtaja olisi vielä käynnistynytkään edellisen painalluksen jälkeen.

Eteisen valo reagoi liikkeeseen, sitä ei tarvitse sammuttaa, mutta pukukopin valo sammutettava lähtiessään. Kukin kävijä kuittaa käyntinsä kopissa olevaan vihkoon. Kaupunki seuraa uimalan käyttöä ja siksikin merkinnät ovat tärkeitä. Vihkossa on myös tilaa kommenteille. Toivomuksia tai muuta huomautettavaa voi lähettää sähköpostilla seurasaarenuimarit@gmail.com .

Uimalan tiloihin ei pidä jättää henkilökohtaista omaisuutta, tilaa on niukasti. Avotulen käyttö (ml. grilli!) on alueella kielletty, samoin kahvin/vedenkeitinten käyttö.

Portin ja pukukopin ovet avautuvat samalla avaimella. Lukkoihin ei saa laittaa lukkosulaa, -öljyä tai mitään muutakaan. Jollei lukko toimi, vaikka käännät sitä rauhallisesti, kokeile avaimen lämmittämistä kädelläsi. Jollei tästäkään ole apua, soita Mirkka Sovalalle puh 0504026537. Jos haluat jättää ulko-oven raolleen uimaan mennessäsi, laita rätti kynnykselle. Harjanvarret voivat murtua ja kapulat vääntää saranoita. Oven ulkopuolella on naula, johon voi ripustaa avaimensa uinnin ajaksi.

Voit tuoda mukanasi yhden uimarivieraan tutustumista varten, mutta ilmoita hänestä etukäteen seurasaarenuimarit@gmail.com

Eläimiä saa tuoda uimalan alueelle kytkettynä ja pidettynä syrjässä.

Hyvä tietää avantouinnista

 Avantouimarit kokevat mielensä virkistyvän ja stressin sietokyvyn kasvavan. Selittävänä tekijänä lienee mielihyvähormonien eli endorfiinien erittyminen, joka myös koukuttaa muutaman käyntikerran jälkeen. Itseluottamus kasvaa, kun voittaa pelkonsa ja uskaltautuu kylmään veteen - kun käy avannossa tietää olevansa ja elävänsä. Vaikutusta vastustuskykyyn ei voida vahvistaa, mutta monet kokevat että nivel- ja reumavaivat lievittyvät avantouinnin ansiosta, koska kudosten jäähtyminen ja erittyvä kortisoli estävät kiputuntemusta. Säännöllinen avantouinti aktivoi ruskean rasvan muodostumista. Tällä on todettu olevan aineenvaihduntaa kiihdyttävä ominaisuus, millä voi olla merkitystä painonhallinnassa.

Kylmäaltistukseen tottuminen on nopeaa ja jo muutaman uintikerran jälkeen shokkireaktio vaimenee. Ihmiset voivat kokea ensi kerroilla hengityksen salpautumista. Koska ihon pintaverenkierto ja raajojen ääreisosien verenkierto heikkenee, se aiheuttaa raajojen lihaksissa hapenpuutetta, joka tuntuu kipuna, voimakkaimmin sormissa, jaloissa ja varpaissa. Kylmään sopeutuminen on sekä fyysistä että psyykkistä. Elimistö tottuu jo muutamien kertojen jälkeen ja kylmänsieto paranee. Avantouinnissa on kuunneltava omaa tuntemustaan; pieni ja hoikka uimari jäähtyy nopeammin kuin isokokoinen. Tavallisesti avannossa viivytään 10 -- 40 uintivetoa, eikä alilämpöisyyden vaaraa ehdi syntyä.

Kaikkia avantouinnin terveysvaikutuksia ei tunneta kovin tarkasti. Avantoon mentäessä kehon pinnan ja ääriosien verenkierto vähenee voimakkaasti suonien supistuessa. Tämän seurauksena verenpaine nousee hetkellisesti ja sydämen syke kiintyy, minkä takia sydän- tai verenpainetautia sairastavien on neuvoteltava lääkärinsä kanssa, sopiiko avantouinti heille. Kaikille muille avantouinti on terveellistä verisuonijumppaa, koska avannosta noustessa verisuonet taas laajenevat ja veri virtaa takaisin ääreissuoniin. Seurasaaressa ei ole saunaa eikä sitä pidetä edes hyvänä avantouinnin kannalta, koska saunominen lisää turhaan sydämen rasitusta voimakkaan lämpötilavaihtelun takia. Kylmäurtikaria on myös vasta-aihe avantouintiharrastukselle.

Avantouintia aloittavalle:

  • avantouinti sopii jokaiselle terveelle ja uimataitoiselle
  • aloittaminen on helpompaa syksystä, kun taas keskitalvella totuttelu vie jonkin aikaa
  • jos epäilet terveyttäsi, neuvottele lääkärin kanssa
  • sauvakävely ja hiihto ovat hyvää verryttelyä ennen avantoa, kuin myös uinnin jälkeen
  • uimatossut (noin 25 euroa) suojaavat jalkoja
  • älä kastele päätä tai sukella
  • viivy avannossa aluksi vain muutamia sekunteja, pidennä aikoja vähitellen
  • kokeilemalla selviää, mikä on sinulle sopiva avannossa käyntien määrä ja avannossa viipymisen kesto
  • pukeudu lämpimästi avantouinnin jälkeen

Avanto ei sovi:

  • pienille lapsille
  • kuumeiselle
  • alkoholin vaikutuksen alaisena tai krapulassa ollessa
  • sellaista kroonista sairautta potevalle, jonka oireilua kylmä lisää
  • ei suositella sydän- ja verisuonitauteja sairastaville

Lähteenä käytetty artikkeleita seuraavista lehdistä: Tiede 1/2000; Hyvä terveys 19.2.2009; ET-lehti 26.1.2017

Nautinnollisia ja virkistäviä uimalakäyntejä!